Sommerudflugt 2014

Årets sommerudflugt gik i år til Lille Vildmose. Det var der 25 medlemmer der i det dejlige sommervejr benyttede sig af.

Velkomst i Cafe Soldug
Velkomst i Cafe Soldug

Lille Vildmose i Østhimmerland er et eldorado for naturelskere og historisk interesserede. Området er Danmarks største fredede landområde på godt 76 kvadratkilometer. Her findes blandt andet Nordvesteuropas største højmose samt unikke natur- og græsningsskove.

Efter vi var mødtes ved det moderne Informationscenter og var budt velkommen af Centrets guide, så vi en meget smuk film om mosens udvikling, brug og reetablering. Den viste også i smukke billeder en del af mosens dyre- og planteliv.

Det er primært Aage V Jensens Naturfond der har været den store

initiativtager og tilskudsgiver til at realisere dette enorme projekt.

Efter filmen blev vi sluppet løs i Centrets udstilling, der på store plancher, fotos, udstillede redskaber og rekvisitter fra tiden med tørvegravning og informative videosekvenser, bibragte os en udmærket forståelse for tørvegravning og højmoser.

Tørvetoget
Tørvetoget

Efter hvad der forekom alt for kort tid, blev der over højttaleranlægget annonceret afgang med det gamle smalsporede tørvetog. Den veloplagte guide og togfører, Bent, oplyste, at dette tog, i modsætning til DSB, altid afgår til tiden og fortalte desuden engageret om mosen og genopretningen af den.

Den majestætiske kongeørn
Den majestætiske kongeørn

Lige inden afgang fik vi alle det smukke og sjældne syn af en majestætisk kongeørn der svævede lige oven over os. Togturen kunne nu ikke sammenlignes med Den Transsibiriske Jernbane, idet sporene kun tillod 800 meter frem og de samme 800 meter tilbage.

Tilbage i Informationscentret var det, efter den udmarvende togtur, tid til at nyde smørrebrød med drikkevarer og kaffe.

Tørvetoget bakker de 800 meter retur
Tørvetoget bakker de 800 meter retur

Her efter var den officielle del af arrangementet overstået og man kunne nu på egen hånd udforske andre dele af mosen, hvilket der var nogle der gjorde.

En hyggelig udflugt på en herlig sommerdag var slut.

 

Tekst og foto: Flemming Pedersen